Het kracht van receptmanagement

Soms krijg ik weleens de vraag: hoe gaat dat er nu eigenlijk aan toe zo met die recepten?De wedervraag die ik dan weer stel is: Hoe bedoel je dat precies?Al gauw komt er dan uit dat ze willen weten hoe je dat nu verwerkt, of hoe je de recepten bedenkt. Het antwoord hierop is echter toch wat ingewikkelder dan dat ik alleen met inspiratie zou antwoorden.

Een aantal dingen waar ik altijd rekening mee probeer te houden zijn: creativiteit, originaliteit, interpretatie van een recept, hoe ga je het presenteren, en zo kan ik nog wel een aantal voorbeelden benoemen. Maar dit zijn denk ik wel de belangrijkste punten die aan bod komen bij het creëren van recepten.

Persoonlijk vind ik het leuk om traditionele recepten om te buigen naar iets moderns. De ingrediënten die in het traditionele recept gebruikt worden op een andere wijze gebruiken maar zodat het toch nog steeds dezelfde componenten zijn.

Uiteindelijk hangt alles natuurlijk af van wat de klant wil, hoe willen zij dat het getoond wordt en welke factoren zijn er nog meer van belang. Denk bijvoorbeeld aan een stijl, dit kan bijvoorbeeld huiselijk, modern, robuust zijn. Allemaal factoren waar je rekening mee houdt bij het creëren van recepturen.

Een ander ding wat belangrijk is, is het juist documenteren van de recepturen. Zelf hebben we hiervoor een format opgesteld. Zo kunnen we alles op de juiste manier weergeven en is het altijd voor ieder recept hetzelfde. Zo raken er dus geen dingen door elkaar en verlies je het overzicht niet. Deze worden allemaal weer in een database gezet, waarbij we gebruik maken van tags om recepten gericht in op te zoeken.

Daarnaast is het ook ontzettend van belang of wat je uiteindelijk opschrijft ook klopt! Vaak genoeg kom ik nog recepten tegen waar hoe dan ook niks of nauwelijks iets van klopt. Denk bijvoorbeeld aan onjuiste hoeveelheden van ingrediënten, verkeerde temperaturen of tijden. Daarom proberen wij ook heel vaak dingen voor te koken zodat we een idee hebben of iets klopt of niet. Zo niet? Dan passen we dat aan!

Dus als je de volgende keer weer eens een recept ergens leest, misschien kijk je er dan anders tegenaan?