Kleur je brood

Nieuwsgierig open ik het flesje pompoenpittenolie. Nieuwsgierig naar de kleur, maar vooral de smaak en de geur. Als ik mijn neus erboven houd, komt mij een nootachtige geur tegemoet. Het lijkt op de geur van pijnboompitten. Mooi. Ik ben dol op pijnboompitten. Ik schenk wat in een wit schaaltje en dat heft mijn nieuwsgierigheid naar de kleur op. Lieve help! Het is groen. Echt groen. Veel groener dan olijfolie. Ik durf het bijna niet te proeven. Maar geur zegt veel en zo zit ik even later een knalgroen topje van mijn wijsvinger af te likken. Vanaf dat moment weet ik dat olijfolie in salades voor mij verleden tijd is. Ik vond het altijd net wat te zwaar van smaak. Maar pompoenpittenolie is iets lichter en ronder, en de ietwat zoete en nootachtige smaak bevalt mij wel. Hier kan ik iets mee! Snel pak ik wat ingrediënten tevoorschijn. Want mijn plan is om voor de lunch bruschetta’s te maken. Een simpele, maar populaire Italiaanse versnapering, die in een mum van tijd gemaakt is.

Bruschetta met pompoenpittenolie (bereidingstijd + 15 min.)

Benodigdheden:

  • Oven (voorverwarmen op 190⁰ C)
  • Afbak ciabatta
  • Pompoenpittenolie
  • Cherrytomaatjes
  • Rucola
  • Verse peterselie
  • Verse bieslook
  • Peper/zout
  • Evt. pompoenpitten

Ik snijd de ciabatta in sneetjes van + 1,5 cm. Ik doop beide zijden in de pompoenpittenolie. Het brood is nu ook groen. Ik leg de sneetjes in de voorverwarmde oven en zet de timer op twaalf minuten. Ik snijd de cherrytomaatjes in schijfjes. Ik heb voor cherrytomaatjes gekozen omdat deze iets steviger zijn en het vocht straks niet door de broodjes heen druipt. Ook is het formaat ideaal om kleine broodjes te beleggen.

Als de oven klaar is, zijn de broodjes prachtig donkergroen. Ik ga dat groen steeds minder eng vinden! Eerst bestrooi ik de broodjes met de peterselie, dan doe ik er een paar blaadjes rucola op. Vervolgens bedek ik het oppervlak met de schijfjes cherrytomaat en knip ik de bieslook er overheen. Voor de leuk leg ik er nog wat pompoenpitten op.

Het resultaat ziet er niet alleen leuk uit, maar smaakt ook nog eens heerlijk. Het is een luchtig broodje, wat ook prima als tussendoortje of tapasgerechtje zou kunnen dienen. Je zou eventueel naar smaak wat peper en zout toe kunnen voegen. Zowel warm als afgekoeld zijn de bruschetta’s een prima versnapering die ik er zeker in ga houden!

Tip: Van de overige rucola en eventueel nog andere slasoorten kun je een salade maken, natuurlijk met pompoenpittenolie, die je bij de bruschetta’s kunt serveren.