Voedselverspilling

Voedselverspilling is het weggooien van eten dat nog goed en eetbaar is. Hier hebben we allemaal mee te maken, want als consument zijn we zelf de grootste voedselverspiller. Ongeveer de helft van alle verspilling in Nederland gebeurt bij mensen thuis. Ongeveer 14% van de boodschappen in Nederland belandt ongebruikt in de vuilnisbak. De overheid wil verspilling van voedsel verminderen.

Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo’n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n € 2,5 miljard aan voedsel. Groente is een van de producten die consumenten het vaakst weggooien.

Een van de initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan is het introduceren van een kliekjesdag. Iets dat vroeger heel gewoon was. Tijdens een bezoek aan een Duitse supermarkt ontdekten we wel een heel originele manier om voedselverspilling tegen te gaan. De restjes van groenten die niet meer kakelvers, maar nog wel goed zijn, kunnen daar worden meegenomen voor het konijn thuis.